Τι είναι συμπληρώματα και τι βιταμίνες;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής και που χρησιμεύουν;

Τα συμπληρώματα διατροφής είτε είναι φυτικά είτε είναι φυσικά έχουν δημιουργηθεί ώστε να καλύπτουν ορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν ώστε να βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού πάντοτε σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, καθώς ένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει ένα φυσιολογικό γεύμα.

Τι μας έχει οδηγήσει σήμερα όμως να έχουμε ανάγκη ένα συμπλήρωμα διατροφής; Σήμερα η διατροφή μας είναι πλουσιότερη απ’ότι παλιότερα, πολλές φορές όμως διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σειρά θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και αυτό συμβαίνει καθώς η αφθονία βιομηχανοποιημένων ειδών διατροφής και η άγνοια των βασικών αρχών διατροφής έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε μη ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ πλούσιας τροφής σε θερμίδες και λίπη και της φτωχής ταυτόχρονα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό οδηγεί στο να γίνονται σχεδόν απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής. Βασικό γνώρισμα των περισσότερων συμπληρωμάτων διατροφής είναι ότι περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα ή συνδυασμό αυτών. Μέσα από τη λήψη τους καταφέρνουμε να αποκτήσουμε την ευεξία, την ενέργεια και την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού μας από εξωτερικούς εισβολείς.

Τί είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την κανονική ανάπτυξη και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει τουλάχιστον στην ποσότητα που του είναι απαραίτητες. Δρουν ακόμη και όταν λαμβάνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ δεν έχουν θερμιδική αξία. Η δράση τους έγκειται στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό, παρόλο που οι ίδιες δεν προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η έννοια της βιταμίνης διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Ολλανδό Κρίστιαν Άικμαν. Οι βιταμίνες συμβολίστηκαν με γράμματα σύμφωνα με τη λειτουργία της κάθε μίας. Έχουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία τους και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και την ομάδα των βιταμινών Β δηλαδή θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη , πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλικό οξύ, κοβαλαμίνη και βιοτίνη. Είναι απλά μόρια που περιέχουν υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα, ενώ μερικά περιέχουν θείο, άζωτο και κοβάλτιο. Ο βαθμός διάλυσης τους στο νερό είναι διαφορετικός και αυτή η ιδιότητα επηρεάζει την απορρόφησή τους από το έντερο και στη συνέχεια την απέκκρισή τους και την αποθήκευσή τους στους ιστούς του οργανισμού. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα καθώς οι επιπλέον ποσότητές τους αποβάλλονται μέσω των ούρων. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται ο οργανισμός μας συνεχή λήψη, συχνά σε καθημερινή βάση.

Η δεύτερη κατηγορία βιταμινών είναι οι λιποδιαλυτές. Οι λιποδιαλυτές είναι αυτές οι βιταμίνες που απορροφούνται από το γαστρεντερικό σύστημα με την παρουσία και τη συμμετοχή των λιπών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες Α, D, E, K. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σώμα. Ενώ η χώνεψή τους πραγματοποιείται μόνο στη χολή, καθώς είναι αδιάλυτες στο νερό.

Είναι σύνηθες να λαμβάνεται ένας συνδυασμός αυτών των βιταμινών, ώστε να μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματά τους. Τα συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή πολυβιταμίνης μπορεί να συνδυάζουν βιταμίνες και από τις δύο κατηγορίες.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να ληφθεί ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε μικρά παιδιά, έχοντας στη σύστασή τους τι σημαντικότερες βιταμίνες στις απαραίτητες ποσότητες.

 

by supervitamin