Μαγνήσιο! Ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού!

magnesium-periodic-table

Το Μαγνήσιο είναι ένα άφθονο μέταλλο στο σώμα, υπάρχει φυσικά και σε πολλά τρόφιμα, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Το Μαγνήσιο εξαιτίας της σημαντικότητας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό προσφέρεται και σε συμπλήρωμα διατροφή ώστε να προλαμβάνει τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν. Το Μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, των μυών και των νεύρων, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και στη βοήθεια ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Το Μαγνήσιο απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Συμβάλλει στην διαρθρωτική ανάπτυξη των οστών και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Μαγνησίου είναι ο ρόλος του στην μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών, μια διαδικασία που είναι σημαντική για την μετάδοση νευρικών σημάτων, για την σύσπαση των μυών και έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ένα ενήλικο σώμα περιέχει περίπου 25 g Μαγνησίου, με 50% έως 60% από αυτό να βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο στους μαλακούς ιστούς.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη Μαγνησίου;
Πρόωρα σημάδια έλλειψης Μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κόπωση και αδυναμία. Καθώς η ανεπάρκεια Μαγνησίου επιδεινώνεται, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, σπασμοί, αλλαγές στην προσωπικότητα και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να εμφανιστούν. Σοβαρή ανεπάρκεια Μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία ή υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή καλίου αντίστοιχα), δεδομένου ότι διαταράσσεται η ομοιόσταση των ορυκτών αυτών. Ένω έχει εμφανιστεί ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε Μαγνήσιο μπορεί να είναι ένας παράγοντας εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Σε τι μας βοηθά η λήψη Μαγνησίου;
Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και γενικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον οργανισμό και την σωστή λειτουργία του. Μελέτες μέχρι σήμερα έχουν εμφανίσει ότι τα συμπληρώματα Μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε ένα σημαντικό βαθμό. Σε μια μετα-ανάλυση 12 κλινικών δοκιμών διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα Μαγνησίου που λαμβάνονταν για 8 με 26 εβδομάδες σε υπερτασικούς συμμετέχοντες κατέληξαν να οδηγούν σε μια μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Ενώ, συνδυαστικά με αυτά τα αποτελέσματα έχει αναφερθεί ότι το Μαγνήσιο είναι ένα συστατικό που θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την εμφάνιση προβλημάτων που μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψή του.

Ταυτόχρονα, έχει πολλές φορές αναφερθεί σε μελέτες και η σύνδεση του Μαγνησίου με μειωμένα επίπεδα του Διαβήτη τύπου 2 καθώς το Μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που έχει αναφερθεί ότι βοηθά καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η Υπομαγνησιαιμία μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά προηγείται του διαβήτη ή θα μπορούσε να είναι μια συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ο διαβήτη οδηγεί σε αυξημένες απώλειες Μαγνησίου μέσω του ουροποιητικού συστήματος, και η επακόλουθη ανεπάρκεια μαγνησίου θα μπορούσε να βλάψει την έκκριση και την δράση της ινσουλίνης, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο του διαβήτη.

Μια ακόμα κατάσταση στην οποία εμπλέκεται το Μαγνήσιο είναι ο σχηματισμός των οστών, ενώ επηρεάζει τις δραστηριότητες των οστεοβλαστών και των οστεοκλαστών. Το Μαγνήσιο επηρεάζει επίσης τις συγκεντρώσεις τόσο της παραθυρεοειδούς ορμόνης όσο και της δραστικής μορφής της βιταμίνης D, οι οποίοι είναι σημαντικοί ρυθμιστές της ομοιόστασης των οστών. Πολλές πληθυσμιακές μελέτες έχουν βρει θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και της οστική πυκνότητας. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν χαμηλότερα επίπεδα Μαγνησίου στον ορό από τις γυναίκες με οστεοπενία και εκείνων που δεν έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Αυτά και άλλα ευρήματα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια Μαγνησίου θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
Αναφορές

  • webmd.com
  • ods.od.nih.gov

by supervitamin