Βιταμίνη C. Ο πρωταγωνιστής των βιταμινών!

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Η έλλειψη τους μπορεί να προκαλέσει κούραση, ατονία, πονοκεφάλους αλλά και προβλήματα συγκέντρωσης. Οι ανάγκες μας αυξάνονται μετά από κάποια σωματική ή πνευματική καταπόνηση. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες. Ακόμη η λήψη τους μπορεί να γίνει και μέσα από φυσικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ορισμένες από τις σημαντικότερες βιταμίνες. Από τις πιο γνωστές βιταμίνες που μπορεί κάποιος να λάβει είναι η βιταμίνη C που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του αυτή τη βιταμίνη για αυτό και πρέπει να τη προσλαμβάνει από τη καθημερινή του διατροφή. Η βιταμίνη C αποτελεί πιθανότατα το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συμπλήρωμα.

Μία από τις πιο γνωστές ιδιότητες της βιταμίνης αυτής είναι ότι συμβάλλει στην καλή εμφάνιση του δέρματος. Βοηθά το σώμα στη δημιουργία του κολλαγόνου, σημαντική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται από το δέρμα, τους χόνδρους, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα αιμοφόρα αγγεία.

Παράλληλα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μαζί με τη βιταμίνη Ε, τη βήτα-καροτίνη, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά, γενικότερα, μπλοκάρουν ορισμένες από τις ζημίες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό ή εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και διάφορων περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Η συσσώρευση των ελεύθερων ριζών με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασία γήρανσης. Ταυτόχρονα, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C ευνοεί τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης, καθώς ο φακός του ματιού χρειάζεται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C εξαιτίας της συνεχόμενης έκθεσής του στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσφορά της στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων του στρες. Τέλος, η βιταμίνη C συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της κούρασης.

Αναφορές
diatrofi.gr
umm.edu
health.howstuffworks.com
thehealthsite.com

by supervitamin